Имиджът на ЖЕНАТА ЛИДЕР

Имиджът на ЖЕНАТА ЛИДЕР

…….. Защо понякога факта, че виждате нещо, не е задължителна причина да го повярвате? Един различен поглед върху “имидж мейкинга”

Днес повече от всякога жените лидери се налагат като значим фактор в развитето на бизнеса и обществото! Жената Лидер вече не е рядкост, тя се превръща в стандарт и задължително условие за успеха в обществото.  Защо обаче има жени лидери, които успешно се налагат като образи и други, които въпреки, че са стойностни лидери,  инвестират времето и усилията за ПР кампании се превръщат в “сезонна промоция”?

Имиджът се превърна във важен фактор за успеха, нали? Вие сигурно вече сте се питали каква е тайната на най-успелите хора по света? Да вземем за пример една от най-успешните жени на нашето време Опра Уинфри. За последните 10 години тя претърпява множество трансформации на въшния си вид и всички ние видяхме, колко добре изглеждаше с няколко килограма по-молко макар и за доста кратко. Днес Опра си върна естествения си вид и е още по-успешна. Тя продължава да ни вдъхновява и да се радва на все по-голямо обществено влияние. Опра споделя, че нейния успех се дължи до голяма степен на това, че работи в медиите, но в още по-голяма на факта, че преди години тотално променя начина, по който тя самата възприема себе си. Да, това което наричаме въшен имидж не е нищо повече, от отражение на начина по, който възприемаме себе си.

С настоящото искам да ви подскажа за истинската причина да поведението и резултатите на хората, не да подценявам стойността на добрия ПР. В ерата на медиите и комуникациите за почти всеки гради имидж и нека да направим така, че този имидж да ни служи, а не да ни определя какви да бъдем.

Аз лично вярвам, че всяка успешна жена-лидер, която допринася за бизнеса и общественото развитие, заслужава да заеме своето достойно място и да бъде важен фактор от обществената дискусия. Защо? Жените винаги дават различен тон на масата. Тяхното естествено желание да създават повече, вродената им способност да превръщат от нищо нещо и устрема им да правят за другите и да помагат, е не само необходима, а и задължителна част промяната, която времето налага. Създаването днес, което е естествена способност на жените, е по-важна част от състезанието, за да се превърнем в държава и общество, каквито искаме да бъдем.

Защо обаче, медиите и обществото не отделят достатъчно внимание на днешните жени-лидери? В повечено случай отдаваме този факт на недостатъчната кампания и лошата ефективност на медиите и агенциите. Това до известна степен е така. Има ли обаче и нещо друго? Въпроса е дали имиджа на жените е само прическа, костюм,  грим и подходящата медиина кампания или всъщност огледало на това, което те дълбоко вярват за себе. И колкото и да се опитваме да изградим успешен имидж, то вътрешното себевъзприятие винаги доминира, над това което някой се опитва да ни каже как

Ето защо факта, че виждате нещо не е задължителна причина да го повярвате?

Без подценявам стойността на добрия външен вид, който е задължителен и адекватната ПР и маркетинг кампания, бих искала да ви попитам. Защо понякога не вярвате на така наречените факти?  Какво точно изразява публичният образ?. В разговори с представители от ПР бизнеса, ги попитах. Как изграждате образа на хората и компаниите, който налагате? Отговора в повечето случай беше, че избират традиционни или алтернативни медии, решават как да бъде представен човека или компанията, изработват се кампаниите и работата започва. Какво обаче, се случва в дългосрочен план? Ако човека или компанията изразяват истинското си АЗ, резултатите почти винаги са сигурни. В случаите обаче, когато опаковката е много по-лъскава от продукта или не отговаря на съдържанието, кампанията се превръща във временна инициятива и често завършва с гасене на пожари и стихиини неефективни действия. Алтернатива е харченето на огромни бюджети.

Кампаниите за публично влияние, ре-брандинга или която и да е друга инициатива за изграждане на имидж никога не е успешна, когато продукта, човека или инициативата няма стабилен вътрешен образ и вярване, за това което е, прави или предлага. Това не е работа на хората от вашия ПР екип, а задача нас самия човек, на  лидера на днешното време. За успешното изграждане на вътрешния образ, вие сте единствените, които можете да направите нещо или с помоща на специалист, който да ви помогне.

Всъщност дали имаме или нямаме адекватен вътрешен образ за себе не бива да е случайност или неосъзната способност, а резултат от адекватни действия за изграждането на такъв, който да ни помага да правим и постигаме резултатите, които искаме.

Кой е естествения и сигурен начин да изградите правилния имидж за себе си или за своя бизнес, който ще ви помогне да постигате успех лесно и без усилие?

Изграждането на имиджа на човека или компанията чрез холистичен подход включва започване на работа с вътрешния подсъзнателен скрит образ на човека или екипа и работа за правилното и адекватно налагане на този образ в обществото и бизнеса? Думата холистичен идва от “whole” –  превод от англииски  цялостен. Холистичния подход има за цел да изгради, въведе, промени нещата от всички възможни първоизточници, като с това цели успех чрез работа с първопричината, а не само със следствието.

Вашия вграден механизъм за успех или що е то психокибернетика? Науката и психологията са изолирали единственатата – основна причина за резултатите в живота на всеки човек и това е  скрития образ, който всеки държи за себе си. Скрит в това какво вярваме за себе си на дълбоко емоционално и подсъзнателно ниво. Този образ има много по-голямо въздействие върху резултатите, които получаваме, отколкото външния ни вид. Парадокса е, че повечето от хората съзнателно се грижат за външния образ, инвестирайки пари, време и усилия без да си дават сметка, че в края на краищата те немогат да скрият или променят това, което се крие под повърхността. То винаги дава своите резултати.

Как и защо всеки човек може да изгради успешния вътрешен образ за себе си. Може като ревизира къде се намира и какъв, човек иска да бъде за себе си и другите. Следва последователна и внимателна работа и приложение в практиката и накрая се радваме на резултатите си. Това не става за един ден работа, но и плодовете от вложеното време и средства не ги берете за един ден. Вътрешния образ е механизъм, който има за цел да достигне границата на приетото за възможно. Той е вашия вътрешен механизъм за успех. Психокибернетиката, като наука е открита от д-р Максуел Малц, през 60-те години и е призната за едно от най-революционните открития за времето си. Доказано е, че хората, които работят за това, как възприемат себе си и създадат адекватен образ на себе си спрямо резултатите, които искат да постигнат, се радват на успех и постижения с много по-малко усилия.

Ако искате да проверите, дали имате нужда да работите върху вашия вътрешен имидж ето ви някои въпроси, на които сами да си отговорите?

Þ   Какво е необходимо да направя, за да постигна своята цел в живота?

Þ   Как се справяте с обстоятелствата и предизикателствата в живота си? Налага ли ви се да си пробивате път с усилие или всичко се случва лесно и естествено?

Þ   Смятате ли, че можете да се справяте 10 или 100 пъти по-добре?

Þ   Коя е най-голямата пречка, за да постигнете това, което искате?

Þ   Какво не харесвате най-много в себе си и искате да промените?

Þ   Има ли човек, на когото се възхищавате и бихте искали да имате някои от неговите/ нейните качества?

Винаги това, което вярвате за себе си на дълбоко емоционално ниво, се отразява в обстоятелствата около вас. Много рядко човек, съзнателно работи върху своя вътрешен образ, но когато го направи абсолютно винаги се радва на плодовете и постига това, което иска лесно и без толкова усилия. Добрата новина е, че не трябва да търсите откъде да започнете. Започнете от себе си. Създайте съзнателно човека, който искате да бъдете. Вярвайте в себе си, повече отколкото другите вярват във вас и знайте, че вие сте много повече от това, което си мислите. Има един прекрасен принцип, който казва аматьорите се състезават, професионалистите създават. Когато изграждате себи си не е необходимо да се сравнявате с другите, а просто да повярвате и покажете най-доброто от себе си

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s