Да бъдем завършени и цялостни личности

Да бъдем завършени и цялостни личности

Да бъдем Завършени, да бъдем цялостни
Едно от най-разпространените понятия, вярвания и факти в днешно време (а и не само сега) е, че можем да успяваме с едно за сметка на друго.
Какво означава да бъдем цялостни и завършени личности и можем ли да го постигнем. Много често сме виждали такива личности, които живеят начин на живот, пълен с хармония и разбирателство със самите себе си. Такива са монасите, йогите и други духовни личности, които изглежда не дават много голям кредит на житейските облаги и привилегии на днешния свят. Останалите 99% от населението на земята живеят с мисълта, че eдно нещо в живата се прави за сметка на друго нещо. Разпространено е вярването и факта, че жените „жертват“ кариерата си, за да отгледат децата си. Мъжете жертват спокойствието си и любовта на семейството си, за да градят кариера. Всеки човек, казва че ще отдели време на себе си или на близките си , на образованието си и развитието си когато му остане време. Отлагането и изместването на фокуса в последния случай не са нищо повече от бягство.
Цялостна личност – никой човек на тази земя неможе да бъде цялостна личност, ако не се стреми към това и не си даде сметка за това, че може с хармония и баланс да даде от себе си всичко и да получи всичко. Тогава и само тогава, когато ние завършваме кръга от изяви на собствената си личност, можем да усетим сладката страна на победата да бъдем цяло в едно със себе си. Невероятната стойност на осъзнаването на нашата завъшеност и цялост, се крие в това, че когато се стремим и вярваме че е възможно, то това вече е първата крачка към нашата цялост
Когато се чустваме комфортно с това, кои сме ние, преставаме да се чустваме застрашени с това което не сме. Ние ставаме едно цяло със сабе си когато, започнем да спазваме обещанията, които даваме пред себе си и пред другите. Ние създаваме за себе си и другите живот пълен с изобилие и пълнота, когато сме в интеграция/цялостност със своето аз.
Да бъдеш себе си.
„Да бъдеш никой друг, но себе си в свят който ден и нощ се опитва да те направи някой друг – означава да водиш най-жестоката битка, която човешко същество може да води“ Е.Е. Къмингс.
Да бъдеш този който наистина си. Да изоставиш ролята и театралничето. Това може да звучи наивно и глупаво, в свят който всички те лъжат и мамят. Да бъдеш себе си и да потърсиш себе си, идва от това да откриеш кое е най-доброто в теб. Кой е този уникален човек, който природата е създала и какво може той/тя да даде на света.
Да бъдеш себе си и никой друг. Спомнете си калко често ви се е искало да кажете в очите на хората какво мислите, колко често искате да направите нещо различно, но не го правите и седите зад фалшивите норми на благопристойното поведение. Защо го правим ? Много просто защото се страхуваме. Защото в нашето съзнание и модел на мисли сме свикнали да бъдем оцянявани от някой друг за собственото си поведение, действия и резултати. Този въпрос започва в най-ранна детска възраст – когато мама и татко ни казват „Хайде хапни тоова последно и ще бъдеш добро дете“ Нима, ако не го направя не съм добро дете. Училището  е следващия убиец на човешката самооценка – още в първи клас ние сме оценявани дали сме добри и ли не дали получаваме добри иценки за поведение или не. Това оценяване по-късно се прехвърля, в университет, в работа. Ние ставаме такива великомъченици на външната оценка на света около нас, че започваме нистина да вярваме, че получавайки по-малка заплата от колегата не сме дооценени от шефа или фирмата.
Какво означава нашата цялостност. В зависимост от пола, възрастта и начина на живот, всеки един индивид живее наколко паралелни свята, където изявява различна част от себе си и дава и получава различен емоционален и творчески заряд. С течение на годините и времето, ние си пос а или друга насока.
Всеки човек в цивилизовано общество се изявява като
–       Ученик
–       Дете/родител
–       Партньор
–       Професионалист
–        Обществена личност
Чрез тези си изяви, той задоволява своите изконни човешки потребности – на духа, ума и тялото си. Изграждането на фокус и реализация само в една от ролите си, със сигурност води до неувереност и самообвинение към собственато ни личност, за това че не сме достатъчно добри  и не влагаме толкова в другата си роля. Това обаче и продиктувано единствено и само от нашето вярване и възприятие на нещата, че едното е за сметка на другото. Какво значи възприятие на нещата и вярване. Вярванията и мисловните модели, които носим в нас определят своя мироглед, което води след себе си куп последствия. Ако в живота си не сте виждали пример за цялостна личност, човек, който е богат, одухотворен, да има прекрасни приятели, семейство и да е обаятелен, то вие няма как да изградите образ и възможност да видите как това се случва. Няма как да изградите модел на поведение в себе си да станете такава личност. Това обаче не означава нищо повече от простата истина, че този факт е изграден само въз основа на вашето знание и това на вашите познати. Имайки предвид населението на земята, като брой, може да си представите колко голяма е вашата представителна извадка.
Най-естествения човешки стремеж, които е заложен в нас е да искаме да бъдем цялостна личност – да бъдем добри професионалисти, добри родители, добри партньори, добри приятели, добри събеседници, добри ученици, добри, лидери, добри последователи, добри хора.  Именно заради това, когато смятаме че не сме успели в едното или другото, ние градим към себе си самообвинения и вина. Вина, която се трупа през годините. В един момент, вече си вярваме достатъчно много че неможем да имаме всичко, започваме да изоставяме усилията и желанието си да имаме всичко и да не спазваме обещанията към самите себе си и другите.
Когато бях на 17 години моят баща, когото много обичах и от който много съм научила ми каза, в този живот имаш два избора – да работиш за пари и да успяваш – да имаш всички неща които ти харесват и другия начин е да работиш това което ти харесва, което наистина можеш и да търпиш последствията от това да си беден. Дотогава моята мечта беше да се занимавам с писане, журналистика, театър и режисура. Честно казано по това време моето семейство не беше в цветущо финансово състояние и аз виждах, колко е трудно да се живее без пари. Взех своето решение и реших да започно да уча икономика, защото беше много престижно. Не само започнах да уча,  но и след като завъших гимназия веднага започнах да работя. Години наред сама си пробивах пътя в корпоративната бизнес среда. Градях себе си, като постоянно се борех с живота. Натрупах сериозен опит и стигнах до доста добро стъпало на така наречената корпоративна стълбица на успеха. Правех всичко с много желание и отговорност. Сега когато гледам нещата отстрани, си давям ясна сметка, че моят успех не се е дължал толкова на упоритата ми работа, колкота на този творчески стремеж, който съм си мислела че подтискам,  но който винаги ме е карал да вкарвам нови творчески идеи в работата си. Да вървя напред, да създавам и да прескачам високи огради. Случиха се различни неща, които ме накараха да се отдръпна от тази корпоративна среда и да потърся себе си и призванието си на друго място. Благодарение на самоосъзнаването си, което дойде след много труд и мислене от една година – започнах да се занимавам с това да помагам на хората да открият най-доброто от себе си. Да изградят живота си по начин, по който да са усешни и доволни, да искат повече и да могат повече. Това, дойде като осъзнаване на най-естественото нещо което правя в моя живот – да помагам на другите. И ето къде дойде моето първо противоречие. Аз се бях отдръпнала от корпоративното си амплоа, започвайки обяче да работя с хора, на които предлагах професионалните си услуги за личностно разпитие и развиване на умения за успех  – всички изявяваха желание да работят с мен в реална бизнес среда, да развиваме различни проекти и дейности. Нещо в мен се противеше и казваше – е най накрая реши да се занимаваш с това което искаш, сега пак ли се връщаш към това което те мореше толкова години. Но всъщност един ден осъзнах, че за да бъда свободна трябва да бъда завършена личност и да давам най-доброто от себе си, в това което правя. Мога да бъда консултант по себерезвитие и успех и успешен бизнес партньор, мога да бъда най-добрата майка, най-добрата съпруга, най-добрата приятелка и т.н. и тагава и само тогава ще бъда себе си, защото ще съм завършена и цяла.
Човек, неможе да избяга от това, което е, неможе да отрича истинските си желания и таланти, защото нарушава собствения си свят и завършеност. Ако всички имаха само по една-две роли – то ние щяхме да сме животни с инстинкти, а не хора със съзнание. Когато не изпълваме докрай живота си със смисъл и желаие да растем във всяка една насока и да бъдем себе си, тогава сами се ограничаваме и поставяме себе си в негативно и саморазрушително състояние.
Как да направим всичко едновременнои дъ бъдем завършени цялостни личности. Просто е и точно защото е толкова просто, ние го подценяваме и не го правим . Трабва да вземем решение и да го направим най-вече заради себе си. Да бъдем съвършени означава да се стремим към съвършенство и развитие, да бъдем цялостни, означава да се стремим да наредим този пъзел в живота си, който ще ни донесе чуството за цялост. Това дали е възможно или не е само нашата представителна извадка, която сме ние спрямо населението на земята. Оставете другите, оставете тяхната преценка. Изградете от себе си тази завършена и цялостна личност, която искате. Направете го с много внимание, отдаденост и познание за себе си и другите. Погледнете дълбоко в себе си и си дайте обещание да си доставите, всички пърченца на пъзела, които към момента ви липсват.
Отдайте цялято си любов и внимание на важните неща в живота си и ще видите, че тази перспектива е много по-добра отколкото да се правите, че те не съществуват или да го отлагате. Искайте, искайте от себе си и от живота. Без да поискате няма да получите. Да бъдещ цяло число, винаги е по-добре.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s